Instituto Cervantes Utrecht

Cervantes Instituut

WIJ ZIJN ALLEMAAL EEN BEETJE DON QUICHOT EN SANCHO PANZA

 Instituto Cervantes en USC vieren samen de 400ste sterfdag van Miguel Cervantes.

Het Instituto Cervantes is een publieke instelling die in 1991 in Spanje werd opgericht om het onderwijs in de Spaanse taal te bevorderen en de cultuur van Spanje en de Spaanssprekende landen van Latijns-Amerika te verspreiden.

Het Instituto Cervantes organiseert cursussen Spaans,  maar ook cursussen van de andere talen die in Spanje worden gesproken. Je kunt hier je DELE diploma halen, het officiële Diploma Spaans als vreemde taal, dat steeds vaker gevraagd wordt om in Spanje en andere Spaanssprekende landen te kunnen werken of studeren.

Elke week is er op het instituut wel een culturele activiteit te bezoeken over allerlei soorten onderwerpen. Film, literatuur, kunst, geschiedenis, muziek… alles komt aan bod. Het instituut beschikt ook over een mooie bibliotheek die gespecialiseerd in de Spaanse taal. Haar collectie en diensten zijn gericht op een breed publiek met belangstelling voor deze taal: studenten en leraren Spaans, vertalers, hispanisten en taalkundigen.

Dit is een bijzonder jaar voor het Instituto Cervantes, want het is het 400ste sterfjaar van Miguel de Cervantes, auteur van wat men de eerste moderne Europese roman beschouwd.

Miguel de Cervantes leeft 400 jaar later nog steeds. Zijn grootste oeuvre, Don Quichot, is nog steeds een bron van inspiratie. Het Instituto Cervantes en het USC hebben besloten samen te werken om de figuur van Don Quichot te eren.

Waarom erkennen wij ons nog in de figuren van Don Quichot en zijn knecht Sancho Panza? Wat kunnen we van deze figuren, die zeer menselijk zijn en toch een sterke symbolische kracht bezitten, nog leren?

Kom naar het instituut en ontdek waarom we allemaal een beetje Don Quichot en Sancho Panza zijn!

Taalcursussen

Om kennis te maken met de Spaanse taal, organiseert het Instituto Cervantes speciaal voor het USC start twee korte beginnerscursussen.