Lustrumthema

Dit Lustrumjaar vieren wij het feest van de fantastie, in de geest van Don Quichot & Sancho Panza.

Don Quichot & Sancho Panza

Don Quichot is een thema dat het Utrechtsch Studenten Corps, zijn leden en reünisten ademt. Fantasie is het kenmerk van de geschiedenis en de identiteit van onze vereniging. Het thema Don Quichot biedt alle kans om je verbeelding de ruimte te bieden en er een onvergetelijk Lustrum van te maken: jóuw Lustrum.

Fervent lezer van ridderromans. Idealist en dolende ridder. Een man die durft te dromen en strijdt tegen onrecht en voor rechtvaardigheid. Verbeeldt de wereld rooskleuriger, spannender en avontuurlijker dan deze werkelijk is en beleeft daardoor de gekste dingen. Is heilig overtuigd dat de wonderlijke wereld van het USC niet zou kunnen bestaan zonder fantasie en verbeelding.

Het verhaal
Don Quichot gaat over fantasie, over vriendschap en over zelfrelativering. De dolende ridder en zijn trouwe makker Sancho Panza zijn de twee hoofdpersonen van het wereldberoemde Spaanse boek ‘De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’, dat geschreven werd door Miguel de Cervantes. Dagen en nachten achter elkaar leest de verarmde Spaanse edelman Quejana ridderromans die de meest merkwaardige, heldhaftige en overdreven verhaallijnen hebben. Zijn verbeelding wordt daardoor zo geprikkeld, dat hij zijn wonderlijke hersenspinsels als waar gaat beschouwen en er voor hem niets werkelijker op de wereld bestaat. Quejana trekt, zonder iemand op de hoogte te brengen, zijn wapenuitrusting aan, bestijgt zijn paard, grijpt zijn lans en trekt de wijde wereld in. Hij geeft zichzelf de passende riddernaam ‘Don Quichot van la Mancha’. Het enige wat nog ontbreekt is een schildknaap. Hiervoor strikt hij zijn buurman Sancho Panza. Don Quichot vertelt Sancho zulke mooie verhalen en belooft hem zoveel moois, dat de enthousiasteling besluit er samen met hem op uit te trekken en Don Quichot als schildknaap te dienen. Sancho Panza is onmisbaar in de avonturen en is de tegenhanger van Don Quichot. Hij is de trouwe vriend, de man die zijn verstand wel heeft maar een grote zwakte heeft voor de aardse geneugten. Een ware Bourgondiër die heilig gelooft in de stip aan de horizon die Don Quichot voor hem schetst. De bizarre, geestige avonturen die Don Quichot en Sancho Panza beleven in de wondere verbeeldingswereld van Don Quichot behelzen bij uitstek de gedachte achter een Lustrum en het Utrechtsch Studenten Corps in het algemeen.

De man van luxe en andere aardse geneugten. Een Bourgondiër en loyale vriend. Een man die zijn gezonde verstand heeft maar als een blok achter de visie van Don Quichot staat. Kan alles nog wel in perspectief plaatsen, en brengt droge humor en de relativering van pure idiotie in de avonturen. Zoals leden dat ook doen als zij buiten de Kroeg zijn of als zij reünist worden.

De gedachte
Want wat is het Utrechtsch Studenten Corps nu precies? Zijn wij slechts jochies in de leeftijd van 18 jaar tot 25 jaar die pas net weten hoe ze hun kleren in de wasmachine moeten wassen, maar wel grootse feesten  kunnen organiseren waar duizelingwekkende bedragen en dito verantwoordelijkheden mee gemoeid zijn? Natuurlijk zijn wij dit niet! Leden van het USC achten zichzelf niet alleen groter of belangrijker dan zij wellicht zijn, maar zij zíjn het ook. Juist omdat wij, binnen ons bijzondere studentenwereldje, geloven dát we zo zijn en de Kroeg deze fantasie faciliteert. Dat is het vernuft van Don Quichot. Hij waant zich een dolende, grootse ridder in zijn wereld, en is in zijn beleving vervolgens een ridder. Je eigen perceptie bepaalt je werkelijkheid. Vier het lustrum als Don Quichot! Alle initiatieven, fantasieën, dwaasheid en grenzeloos optimisme zorgen er dan voor dat dit het meest onvergetelijke jaar van je leven wordt!

Dit Lustrumjaar zijn wij allemaal Don Quichot en vieren wij het feest van de fantasie. Samen geven wij inhoud aan het Lustrum van het Utrechtsch Studenten Corps. Met fantasie, in vriendschap en met zelfrelativering, zoeken wij de waarheid achter de waan en de waarden van ons studentenleven en daarbuiten. Wie zoekt, zal vinden. Hijs je in jouw stijgbeugels, geef jouw paard de sporen en ga mee op avontuur in het feest van de fantasie!